Pénznemek

Pénznemek

Ha a cégednek több országban is vannak részlegei, akkor fontos, hogy a pénzügyi adatokat minden egyes ország pénznemében meg tudd adni. Amikor a bevételedet, a kiadásaidat és a többi pénzügyi adataidat rögzíted a CRM-ben fontos, hogy azok megfeleljenek a hozzájuk tartozó régiókhoz. Ebben segítségedre lesz a Zoho CRM-ben található ‘Multipénznemek’ nevű funkció. Annak jobb megértése érdekében nézzük meg a következő példát.

A példánkban szereplő cég, a Vitorlás Kft, budapesti székhelyű, így a beállított elsődleges pénznem az HUF (magyar forint). Ez azt jelenti, hogy amikor valaki megad egy összeget, az magyar forintban fog megjelenni az oldalon. Például ha egy értékesítő 50.000-et gépel be, az automatikusan 50.000 forintként (HUF) lesz elmentve. 

Ha a Vitorlás Kft. csak Magyarországon lenne jelen, akkor ez nem okozna semmi problémát. Viszont számos más helyen, mint például Horvátországban és Görögországban is van részlegük, és mindegyik helyszín pénzügyi csapata szívesebben intézné az átutalásokat a saját pénznemükben. Emiatt a Zoho CRM-ben lehetőség van többféle pénznem megadására, hogy az minden iroda számára kedvező legyen.

Így a Vitorlás Kft. a magyar forintot (HUF) állítaná be ’hazai’ pénznemként, hiszen Budapesten található a székhelyük. Utána lehetőségük van a multipénznem opció bekapcsolására, hogy további pénznemeket adhassanak meg (például USD, AUD vagy GBP). Továbbá lehetőségük van megadni az átváltási árfolyamot is. 

A multipénznem beállítása a Zoho CRM-ben

Mielőtt más pénznemeket adhatnál meg, először be kell állítanod a ‘hazai’ pénznemedet a CRM fiókodban. Ezt csupán az adminisztrátori profillal rendelkező felhasználók végezhetik el. 

Fontos dolgok, amikre figyelned kell a multipénznemek aktiválásakor:

Minden adminisztrátori profillal rendelkező CRM felhasználó értesítés fog kapni abban az esetben, ha a multipénznem funkciót aktiválták a szervezet CRM fiókjában.
Időbe telhet, míg az összes olyan dokumentumhoz, amelynek az elsődleges valutája a ‘hazai’ pénznem, hozzárendelik azt.



A ‘hazai’ pénznem megadása után a Vitorlás további pénznemeket szeretne megadni az amerikai, a londoni és a sydney-i irodáik számára.








Átváltási árfolyamok


Minden egyes új pénznem hozzáadásakor szükség van az átváltási árfolyam megadására. A Zoho CRM-ben lehetőség van arra is, hogy a különböző pénznemekben rögzített összegeket a hazai pénznemre átváltsuk. Ehhez szükség van egy váltóérték megadására.



Multipénznemek használata a Zoho CRM-ben

Amint minden szükséges pénznemet megadtál és aktiváltál, azok már használatra is készek.
A pénznemeket kiválaszthatod a CRM-ben
  1. a dokumentumok szerkeszteszésénél vagy feltöltésénél;
  2. jelentések írásakor és grafikonok készítésekor;
  3. listanézetek és nézetszűrők beállításakor.
A Zoho CRM-ben a pénznemet egy ,,mező” segítségével tudod megadni, így ez akkor is alkalmazható, amikor különféle kritériumokat állítasz be a CRM részeiben, legyen szó Jelentésekről, Listanézetekről vagy éppen a Munkafolyamati szabályokról.


    • Related Articles

    • 15. A Zoho CRM más szemszögből

      Mostanra már tudjuk, hogy a Zoho CRM egy Ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver, ami központi adatbázison keresztül segít az értékesítés, a marketing, az ügyfélszolgálat, a készletkezelés és beszállító fejlesztés funkcióid kezelésében. Az értékesítésen ...
    • 18. Testreszabás

      Egy CRM rendszer testreszabása általában az alap CRM funkciók módosítását jelenti, azért, hogy azok jobban megfeleljenek egy adott vállalkozás igényeinek. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a Zoho CRM-nek, hogy lehetővé teszi a rendszer ...
    • 8. Az értékesítési ciklus megvalósítása a Zoho CRM-ben

      Korábban azt mondtuk, hogy a CRM-et arra tervezték, hogy hatékonyan végrehajtsa azokat a tevékenységeket, melyek az értékesítési ciklusba tartoznak. Most, hogy megértettük az értékesítési ciklus általános szakaszait, nézzük meg, hogyan lehet ezeket ...
    • Szervezeti beállítások a Zoho CRM-ben

      Amikor létrehozol egy alkalmazást a céged számára, használat előtt meg kell adnod pár alapvető adatot. Vegyük példának a Twittert. Amikor egy Twitter fiókot hozol létre, először meg adsz egy felhasználónevet, feltöltesz egy profilképet, megadod a ...
    • 6. Adatmegosztás a Zoho CRM-ben

      Ha az alapértelmezett feladatkör hierarchia határozza meg az adatáramlás módját a szervezeteden belül, akkor nincs további teendőd. Nem kell beállítanod más adatmegosztási beállítást. 1.szint Feladatkör hierarchia 2.szint Adatmegosztási szabályok ...