Zoho OneAuth

Zoho OneAuth

A Zoho OneAuth a Zoho saját többfaktoros azonosítást végző alkalmazása. Aktiválásával egy extra védelmi réteg felel a fiókod biztonságáért, hiszen minden, a fiókodra nézve lehetséges veszélyt kiküszöböl. 
Minden biztonságos bejelentkezéshez szükség van a személyazonosság bizonyításához. A többlépcsős azonosítás ezt egy szinttel feljebb emeli, hiszen a megerősítés folyamatát biztonságosabbá teszi a kétlépcsős azonosítás. A bejelentkezéshez nem elég megadni a belépési adatokat, a felhasználónak át kell esnie még egy azonosítási lépésen, ami lehet biometrikus arcazonosítás vagy egy sms-ben küldött egyszeri kód megadása. 
A OneAuth által felajánlott azonosítási módszerek közül bármelyiket kiválaszthatod.




A OneAuth használatának előnyei:


A Zoho fiókod különösen nagy biztonságot élvezhet, hiszen ha a jelszavadat fel is törik, az azonosítás második lépése megakadályozza a fiók feltörését. Amikor bekapcsolod a Zoho OneAuth-ot, élvezheted az egyszeri bejelentkezés előnyeit és egyszerre hozzáférhetsz számos Zoho alkalmazáshoz.


Hogyan működik a OneAuth?


 A Zoho OneAuth alkalmazás mind az iOSos, mind az Androidos készülékeken elérhető. Töltsd le az alkalmazást a telefonodra és jelentkezz be a Zoho fiókod bejelentkezési adataiddal. Válaszd ki, hogy melyik azonosítási módszert szeretnéd használni. 


Innentől kezdve, akármikor belépsz a Zoho fiókodba, a OneAuth alkalmazásban kiválasztott módszer lesz a fiókod kiegészítő védelmi rétege.


A választható módszerek a következők:


Touch ID


Ha ezt a biztonságos bejelentkezési módszert választod, szükség van az ujjlenyomatod regisztrálására. Ha ez meg van, akkor elég a szenzort megérintened az ujjaddal, hogy hozzáférj a fiókodhoz.   


Leküldéses értesítés (Push notification)


Amint beírtad a bejelentkezéshez szükséges adataidat, a telefonodon megjelenik egy értesítés a bejelentkezés megerősítéséről. A fiókodhoz csak azután tudsz hozzáférni, miután megerősítetted a bejelentkezési szándékodat. Ez a biztonsági értesítés akkor is hasznos, amikor valaki más próbál belépni a fiókodba, hiszen arról is kapsz értesítést.


QR-kód leolvasása


Amikor be szeretnél jelentkezni a Zoho fiókodba, a telefonod segítségével le kell olvasnod az weboldalon található QR-kódot. Miután ez megtörtént, már hozzá is férhetsz a fiókodhoz.


Időhöz kötött egyszeri jelszó (OTP—one time password)


Ha ezt a biztonsági módszert választod, akkor meg kell adnod a telefonodra elküldött egyszeri jelszót, hogy hozzáférhess a fiókodhoz. Ahogy az a jelszó nevéből is adódik, minden egyes bejelentkezésnél más és más jelszavakat fogunk megkapni, hiszen a rendszer percenkként újakat generál.


Arcfelismerés (Face ID)


Ez az arcfelismerő azonosítási módszer az Apple legmodernebb biometrikus felismerő technológiájának köszönhető. Amennyiben ezt a biztonsági módszert választod, csupán arcfelismerésre lesz szükséged a Zoho fiókodba való bejelentkezéshez. Minden alkalommal, amikor be szeretnél jelentkezni a Zoho fiókodba, kapsz az iPhone X típusú telefonodra egy OneAuth értesítést, ami felszólít az arcfelismerő használatára. Amint a rendszer azonosított, már bent is vagy a fiókodban. 




Google Authenticator


Képzeld el azt a szituációt, hogy a fiókodat feltörték, annak ellenére, hogy egy erős jelszóval védted azt. A kétlépcsős azonosítás bekapcsolásával azonban biztonságban tudhatnád a fiókodat. Tegyük fel, hogy a kétlépcsős azonosítási módszer, amit választottál sms-ben elküld egy megerősítő kódot, viszont a gyenge hálózat miatt te azt nem kapod meg.


A Google Authenticator alkalmazás viszont immunis erre a problémára, hiszen internet és hálózat nélkül is képes létrehozni egy megerősítő kódot. Csupán annyi a dolgod, hogy telepíted az alkalmazást a telefonodra és a használata előtt bekapcsolod rajta a kétlépcsős azonosítást. Az applikáció először leolvas a számítógépedről egy QR-kódot, hogy hozzáférést biztosítson, majd létrehoz egy időhöz kötött megerősítő kódot, amit be kell gépelned a fiókhoz való hozzáférés érdekében.


Előnyök


  • A Google Authenticator által létrehozott kódok sokkal biztonságosabbak, mint az sms-ben elküldöttek, hiszen néhány, a telefonodon lévő alkalmazásnak hozzáférése lehet nem csupán az üzeneteidhez, hanem az ott elküldött egyszeri jelszavakhoz is. Ezzel szemben a Google Authenticator egy teljesen különálló alkalmazás, így más alkalmazásoknak nincs hozzáférésük és nem láthatják az ezen keresztül elküldött megerősítő kódokat sem. 

  • Mivel idő alapú algoritmus alapján működik, a Google Authenticator egyszeri jelszavai folyamatosan változnak és csak rövid ideig érvényesek. Ez jóval nagyobb biztonságot jelent egy hagyományos egyszeri jelszóhoz képest, ami akár tíz percig is érvényes lehet.


SMS üzenet vagy hangüzenet


Ez az azonosítási módszer nagyon elterjedt a fiókok online történő megóvásánál. A bejelentkezési adataid megadásánál kiválaszthatod, hogy a megerősítő kódot sms-ben vagy hangüzenetben szeretnéd e megkapni. A kód megadásával a bejelentkezésed megerősítésre kerül és hozzáférhetsz a fiókodhoz. 


Tartalék megerősítő kód


Képzeld el azt a szituációt, hogy ki vagy jelentkezve a fiókodból és nem emlékszel a jelszavadra. Ha a kétlépcsős azonosítás aktiválva van a fiókodban, akkor szükséged van a telefonodra vagy az emailedre a megerősítő kódhoz való hozzáféréshez, amivel feloldhatod a fiókod. Viszont egyikhez sem tudsz hozzáférni. Mit tennél ebben a helyzetben?


A Zohoval lehetőséged van egy tartalék megerősítő kódok beállítására. Ezek segítségével bejelentkezhetsz a fiókodba még akkor is, ha nem tudsz hozzáférni se a telefonodhoz, se pedig az emailedhez. Ezeket a kódokat bármely biztonságos helyen tárolhatod, így sose leszel kizárva a saját fiókodból.


Hogyan működnek?

Abban az esetben, ha az egyszeri jelszavak nem tudnak segíteni, mert sem a telefonodhoz, sem a fiókodhoz nem tudsz hozzáférni, a tartalék megerősítő kódok tudnak egyedül megmenteni. Emiatt előre létre kell hoznod ezeket.


Amint ez megtörtént, kinyomtathatod, szövegként letöltheted, vagy akár egy alternatív email címre is elküldheted őket megőrzésre. 


A biztonsági kódokat a bejelentkezési oldaladon használhatod fel. Írd be a bejelentkezési adataidat és kattints a Nem tudsz hozzáférni a telefonodhoz? opcióra. Ezután add meg a biztonsági kódokat a listából és már be is jelentkeztél a fiókodba. 






    • Related Articles

    • Kétlépcsős azonosítás

      Jobb félni, mint megijedni! A kétlépcsős azonosítás extra védelmet nyújt a fiókodnak. Az applikációba való biztonságos bejelentkezés általában egy felhasználónév és egy jelszó megadásával lehetséges. Azonban fenn áll annak a veszélye, hogy ...
    • 15. A Zoho CRM más szemszögből

      Mostanra már tudjuk, hogy a Zoho CRM egy Ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver, ami központi adatbázison keresztül segít az értékesítés, a marketing, az ügyfélszolgálat, a készletkezelés és beszállító fejlesztés funkcióid kezelésében. Az értékesítésen ...
    • 8. Az értékesítési ciklus megvalósítása a Zoho CRM-ben

      Korábban azt mondtuk, hogy a CRM-et arra tervezték, hogy hatékonyan végrehajtsa azokat a tevékenységeket, melyek az értékesítési ciklusba tartoznak. Most, hogy megértettük az értékesítési ciklus általános szakaszait, nézzük meg, hogyan lehet ezeket ...
    • Szervezeti beállítások a Zoho CRM-ben

      Amikor létrehozol egy alkalmazást a céged számára, használat előtt meg kell adnod pár alapvető adatot. Vegyük példának a Twittert. Amikor egy Twitter fiókot hozol létre, először meg adsz egy felhasználónevet, feltöltesz egy profilképet, megadod a ...
    • 19. Piactér

      Szervezeted különféle eszközöket használhat az értékesítéshez, marketinghez és az ügyfélszolgálathoz, de ezek nem mindegyike van alapértelmezetten beépítve a CRM-be. Az alkalmazások közti váltogatás pedig jóval nehezebbé teheti a munkád elvégzését. ...