Zoho Sign jogszerűsége

Zoho Sign jogszerűsége

A digitális aláírások jogilag kötelező érvényűek, és ugyanolyan értékűek, mint a kézzel írt aláírások a legtöbb üzleti és személyes tranzakció esetén szerte a világon.

 

A Zoho Sign alkalmazással aláírt dokumentumok megfelelnek az egyesült államokbeli ESIGN törvény és az Európai Unió eIDAS (elektronikus személyazonosítás, hitelesítés és bizalmi szolgáltatások) követelményeinek, a többi nemzeti törvény mellett. A világ különböző pontjain kis- és középvállalkozások ezrei írják alá üzleti és személyes dokumentumaikat naponta a Zoho Sign szolgáltatással.

 

Azonban gyakran kapunk kérdéseket arról, hogy a digitális aláírások érvényesek-e Magyarországon is. E kérdések megválaszolására és az e-aláírások új ismereteinek megismertetésére közzétesszük a "Digitális aláírás törvényességi útmutató(t) Magyarország számára", hogy gyorsan elmagyarázzuk a digitális aláírások, jogi modellek és kivételek érvényességét Magyarországon.

 

 Digitális aláírás törvényességi útmutató Magyarország számára 

 

 

Bíróságon elfogadható

Jogi modell

Kormány rendelet

Igen

Többszintű

 

eIDAS rendelet, 910/2014 számú EU rendelet

   

 

 Mi a bíróság által elfogadható, és felhasználható? 

 

Ez arra utal, hogy a digitális aláírással aláírt dokumentumokat be lehet-e nyújtani bizonyítékként a bíróságon. Manapság a legtöbb ország támogatja a digitális tranzakciókat és a digitális aláírást, de az érintett felek beleegyezése szükséges hozzá.

   

 Mi a jogi modell? 

 

Egy országnak lehet nyitott vagy többszintű jogi modellje a digitális aláírásokra. A nyitott jogi modellel rendelkező országok nem igényelnek semmilyen technológiai előírást a digitális aláírással aláírt dokumentumok különleges jogi státuszának megszerzéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Zoho Sign-nal aláírt dokumentumokat a bíróság automatikusan bizonyítéknak tekinti.

 

A többszintű jogi modellel rendelkező országok a minősített elektronikus aláírást (Qualified Electronic Signatures - QES) vagy annak helyi megfelelőjét a digitális aláírás külön típusának ismerik el. Ez azt jelenti, hogy a QES-szel aláírt dokumentumokat hitelesnek kell tekinteni, és azonnal elfogadják bizonyítékként a bíróságon. Mint ilyen, a Zoho Sign-nal aláírt dokumentumokat a bíróságon is bizonyítéknak tekintik, valamilyen mellékelt bizonyítékkal együtt.

 

 Kizárások Magyarországra vonatkozóan 

Az alábbi esetekben a Zoho Sign-nal aláírt dokumentumok nem hivatalosak és jogszerűek:

 

- Közjegyzői nyilatkozatot igénylő dokumentumok

- Családi megállapodások

- Házassági megállapodások

 

 Jogi nyilatkozat 

 

Ez az útmutató nem minősül hivatalos jogi tanácsadásnak, és csak általános tájékoztatási célokra használható. Kérjük fordulj az ügyvédedhez a régiódban, ha további kérdésed van, mivel a törvények gyakran változnak.