2. A Vitorlás Kft. üzleti kihívásai: Egy történet

2. A Vitorlás Kft. üzleti kihívásai: Egy történet



A Vitorlás Kft. egy ’90-es évek óta működő családi vállalkozás. Csúcsminőségű vitorlásokat terveznek és gyártanak a hazai vizekre, illetve horvát és görög szelek szerelmeseinek. Mivel megbízható névnek számítanak ebben az iparágban, hatalmas ügyfélbázist hoztak létre, amit elsősorban hűséges vásárlóiknak és a minőségi termékek készítése iránti elkötelezettségüknek köszönhetnek.
A Vitorlás Kft. elérte azt a pontot, amikor már nem volt képes kezelni az összes vásárlóját és adataikat. Családi vállalkozásként kiváló kapcsolatot ápoltak vásárlóikkal, s éppen ez különböztette meg őket versenytársaiktól. Most viszont, hogy egyre növekvő ügyfélkörrel rendelkeznek, nem tudnak lépést tartani a rengeteg vásárló adataival, s ez hatással van ezekre a kapcsolatokat.
Habár hosszú utat tettek meg -- az iratszekrényektől, a Rolodexen át, a táblázatokig, ahol vásárlóik adatait tárolták –, s még laptopokat is biztosítottak a legjobb értékesítőiknek, ezzel igyekezve lépést tartani a technológiával, még így is két nagy problémával néznek szembe:

Probléma 1:

Nehézkes a vásárlók konkrét adatainak beszerzése

A Vitorlás Kft. mindennapi tevékenysége nagymértékben függ a vásárlók adataitól.
Például Tamásnak, az ügyfélszolgálat vezetőjének a vásárlók elégedettségét felmérő kérdőívet kell kiküldenie azoknak, akik a közelmúltbeli vásárlói kiállításon szerezték be termékeiket. Hasonlóképpen, Évának, a marketing vezetőnek fontos adatokra van szüksége az elvesztett vásárlók arányáról egy nagyobb vezetőségi üléshez.

Itt jön a probléma

Zsuzsa, az értékesítési vezető, táblázatokat használ a vásárlókkal kapcsolatos információk tárolására. Emiatt egy adott kampányhoz kapcsolódó vásárlók szűrése és meghatározott értékesítési kimutatások összeállítása hosszadalmas folyamat, hiszen a táblázatokat nem arra tervezték, hogy egy egyre növekvő vállalat igényeit kielégítsék.
Zsuzsa idejét, amit az alapvető értékesítési tevékenységekre kéne fordítania, a táblázatok kezelése tölti ki, s ez hatással van a Vitorlás Kft. termelékenységére.

Probléma 2:

A vásárlók arra panaszkodtak, hogy mindig meg kellett ismételniük az adataikat, amikor kapcsolatba léptek a céggel

A Vitorlás Kft. régimódi cég lévén, igyekszik alkalmazkodni a technológiához. Elsősorban telefonon és e-mailen keresztül kommunikálnak a vásárlókkal.
Ugyanakkor az ügyfélszolgálattal való elégedetlenség nagyobb, mint valaha. A cég felhívásakor egy ügyfélszolgálati munkatárshoz irányítják a hívást, aki kérdéseket tesz fel a vásárlás részleteivel vagy a hívás okával kapcsolatban.

Mi ezzel a probléma?

Ha ugyanaz a vásárló másodszor is telefonálna, kénytelen lenne újra végigmenni az egész procedúrán, csak azért mert egy másik munkatárshoz kapcsolták. Az eredmény pedig egy dühös vásárló, aki bármikor leteheti a telefont.

A megoldás

Vitorlás Kft. problémái:

  1. Képtelen meghatározott adatok szűrésére
  2. Képtelen egy helyen tárolni a vásárlók adatait
A probléma gyökere mindkét esetben az eszköz, amit használnak. A táblázatok ugyan hatékonyak adatok tárolására, de elsősorban nem egy növekvő cég számára lettek kitalálva.

Tehát a kérdés az, hogy milyen eszköz felel meg az értékesítés igényeinek?

A CRM!

A Vitorlás Kft. felismerte, hogy a probléma az általuk használt eszközzel van, így úgy döntöttek, hogy bevezetik a CRM rendszert. Egy hónap alatt üzleti tevékenységük sokkal hatékonyabb lett, mint valaha.
Ezt követően könnyedén kezelhetik ügyfeleik adatait és sokkal jobb személyes kapcsolatot ápolhatnak velük.

A CRM rendszer használatával:


Zsuzsa most már gyorsan beszerezheti egy adott kampányhoz társított vásárlók listáját. Csupán annyit kell tennie, hogy beállítja a CRM-ben a megfelelő kritériumokat a szűréshez.


Évának pedig már nem kellZsuzsára várnia, hogy információkat gyűjtsön a vásárlók elvesztésének arányáról, hiszen a Vitorlás Kft.-nek most már központi adatbázisa van az új CRM-nek köszönhetően.



A Vitorlást képviselő munkatársaknak már nem kell minden alkalommal elkérni a visszatérő vásárlók adatait, mivel a vásárlókkal kapcsolatos információk és a kommunikációs csatornák egy helyen vannak. Így azonnal hozzáférhetnek a vásárlókkal kapcsolatos információkhoz, amikor betelefonálnak. Ez jelentősen javította a vásárlói élményt, hiszen a képviselők gyorsan és pontosan tudnak válaszolni, akár több csatornán is, mint például e-mailen vagy a közösségi médián keresztül.

A Vitorlás továbbra is minőségi hajókat készít, és hatalmas ügyfélbázisa van. Továbbra is piacvezető. A CRM-nek köszönhetően ezek egyike sem változott.





    • Related Articles

    • 8. Az értékesítési ciklus megvalósítása a Zoho CRM-ben

      Korábban azt mondtuk, hogy a CRM-et arra tervezték, hogy hatékonyan végrehajtsa azokat a tevékenységeket, melyek az értékesítési ciklusba tartoznak. Most, hogy megértettük az értékesítési ciklus általános szakaszait, nézzük meg, hogyan lehet ezeket ...
    • 15. A Zoho CRM más szemszögből

      Mostanra már tudjuk, hogy a Zoho CRM egy Ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver, ami központi adatbázison keresztül segít az értékesítés, a marketing, az ügyfélszolgálat, a készletkezelés és beszállító fejlesztés funkcióid kezelésében. Az értékesítésen ...
    • 10. Személyek és cégek

      A lehetséges ügyfelet érdeklődése alapján vagy „személlyé” konvertálod, vagy elvesztett ügyfél válik belőle. Általában, amikor a CRM-ben egy lehetséges ügyfelet „konvertálunk”, akkor átkerül a Személyek modulba és a céget pedig, ahol dolgozik, új ...
    • 6. Adatmegosztás a Zoho CRM-ben

      Ha az alapértelmezett feladatkör hierarchia határozza meg az adatáramlás módját a szervezeteden belül, akkor nincs további teendőd. Nem kell beállítanod más adatmegosztási beállítást. 1.szint Feladatkör hierarchia 2.szint Adatmegosztási szabályok ...
    • 1. Az értékesítési ciklus/ Koncepció és megvalósítás a Zoho CRM-ben

      Vállalkozások és szoftverek: Áttekintés Életünket nehéz elképzelni a szoftver alkalmazások és a technológia nélkül. Elmúltak azok az idők, amikor a „fájlok” csupán az irodai papírokra utaltak. A szoftver alkalmazások és az eszközök annyira ...