8. Területkezelés – Adatmegosztás területek szerint

8. Területkezelés – Adatmegosztás területek szerint

Egy termék ügyfélbázisa gyakran több régióra kiterjed, így az értékesítéssel kapcsolatos tevékenységeket földrajzi régiók szerint kell ellátni.

Tegyük fel, hogy a Vitorlás Kft. egy hajókkal foglalkozó cég, aminek ügyfélbázisa számos régióra kiterjed, beleértve Görögországot, Horvátországot, Spanyolországot.

Ilyen esetben minden értékesítési régiónak saját értékesítési vezetője van és minden értékesítő csapatnak saját célkitűzései, tevékenységei lehetnek.

Ennél a forgatókönyvnél maradva, az értékesítési tevékenység kezelésére használt szoftvernek – ez esetben a CRM-nek – lehetővé kell tennie, hogy hozzárendelhesd a terület alapú értékesítési műveleteidet.

Pontosan erről szól a területkezelés. A Zoho CRM-ben létrehozhatod a saját területi hierarchiádat és élükre kinevezhetsz területi vezetőket. Mi több, a területekhez hozzárendelheted a megfelelő értékesítőket, értékesítési célkitűzéseket és létrehozhatsz terület alapú kimutatásokat is.

Lehetne még tovább részletezni ezt a témát, de majd egy másik CRM fejezetben ennél részletesebben is lesz róla szó. Ezen a ponton elég annyit tudnod, hogy az értékesítési területek befolyásolják az adatmegosztási beállításaidat.

Fontoljuk meg a következő pontokat a Vitorlás Kft. példánknál maradva:
  1. A Vitorlás Kft. alapértelmezett feladatkör hierarchiája szerint az értékesítő nem fér hozzá vezetőjének adataihoz.
  2. Ugyanakkor, a CRM-ben van egy üzletkötés, a „Vitorlás Gold Subscription”, aminek a rendszerben az értékesítési vezető a tulajdonosa.
  3. A Vitorlásnak van egy mediterrán értékesítési területe, melyhez az értékesítő és vezetője is tartozik.
  4. Abban a pillanatban, amikor egy üzletkötés értékesítési régióját például „Spanyolországra”-ra módosítják, a szóban forgó üzletkötés bekerül a spanyol területre a rendszerben.
  5. Amikor a területi szabály (territory rule) érvényesül a rekordon és a spanyol terület részévé válik, az értékesítő számára is megtekinthető lesz.
Bár általában a feladatkör hierarchia alapján a junior csapattagok nem férnek hozzá a senior kollégák adataihoz, amint terület szerint osztják meg a rekordokat, a területhez tartozó összes felhasználó hozzáférhet, függetlenül attól, hogy a rendszerben ki a tulajdonosa.

Szóval itt fontos megjegyezni, hogy:

  1. míg az adatmegosztást a feladatkör hierarchiában a tulajdonjog határozza meg,
  2. addig a terület hierarchia szerinti megosztásnál a rekordsajátosságok határozzák meg.
Ugyanakkor, amint a rekordok kikerülnek arról a területről (vagyis már nem vonatkozik rájuk a területi szabály), a junior csapattagok megint nem férhetnek hozzájuk, mivel most már csak a feladatkör hierarchia érvényesül az adott rekordokon.

Nézzünk meg egy másik példát, hogy jobban megértsd:

Tegyük fel, hogy van a rendszerben egy „RUMINATE PVT LTD.” nevű cég, ami egy Peter nevű értékesítési vezetőhöz tartozik és a görög terület része.

Az értékesítőnek, Yannisnak általában nincs hozzáférése vezetője adataihoz.
Annak ellenére, hogy ő is az „Görög értékesítési területhez” tartozik.
Amint a Ruminate Pvt Ltd. értékesítési régióját Görögországra frissítik, bekerül az görög értékesítési területbe, s így már Yannis is láthatja a rendszerben a céget.

Az adatmegosztási módszerek megismerése mellett fontos, hogy ezen a ponton tudj a területkezelésről is. Ugyanakkor, ahogy azt korábban már említettük, a területkezelést, mint önálló témát külön fejezetben és kézikönyvben tárgyaljuk majd.

    • Related Articles

    • 6. Adatmegosztás a Zoho CRM-ben

      Ha az alapértelmezett feladatkör hierarchia határozza meg az adatáramlás módját a szervezeteden belül, akkor nincs további teendőd. Nem kell beállítanod más adatmegosztási beállítást. 1.szint Feladatkör hierarchia 2.szint Adatmegosztási szabályok ...
    • 7. Az adatmegosztás más módjai és a rekordok társtulajdonlása

      Az alapértelmezett feladatkör hierarchián, az adatmegosztási szabályok és a rekord szintű megosztás által meghatározott kivételeken kívül, az adatmegosztásnak számos más módja is létezik a CRM-ben. Ezek beállítása NEM kötelező. Csak alternatívát ...
    • 15. A Zoho CRM más szemszögből

      Mostanra már tudjuk, hogy a Zoho CRM egy Ügyfélkapcsolat-kezelő szoftver, ami központi adatbázison keresztül segít az értékesítés, a marketing, az ügyfélszolgálat, a készletkezelés és beszállító fejlesztés funkcióid kezelésében. Az értékesítésen ...
    • 5. Felhasználók közti adatmegosztás

      Most hogy a felhasználók létre lettek hozva és meghatározásra került a feladatkörük a CRM-ben, itt az idő, hogy eldöntsd, hogy az adatok hogyan legyenek velük megosztva. Az adatmegosztás a CRM-ben alapértelmezetten a feladatkör hierarchiában ...
    • 8. Az értékesítési ciklus megvalósítása a Zoho CRM-ben

      Korábban azt mondtuk, hogy a CRM-et arra tervezték, hogy hatékonyan végrehajtsa azokat a tevékenységeket, melyek az értékesítési ciklusba tartoznak. Most, hogy megértettük az értékesítési ciklus általános szakaszait, nézzük meg, hogyan lehet ezeket ...